Pekka Raitanen

Yhteystiedot:

p.raitanen@kolumbus.fi

040-5540926

 

Lapsuudenkotini, pieni vanha maalaistalo sijaitsi Someron pitäjän Jaatilan kylässä. Siellä synnyin kesäkuun lopulla Pekan päivänä 1936 perheen kolmantena lapsena. Varhainen lapsuusaikani oli seesteistä kolme- ja puolivuotiaaksi asti, kunnes isän kaatuminen talvisodassa mursi perheen elämän. Sota-ajan traumat vaivasivat mieltä pitkälle aikuisikään saakka.

Someron yhteiskoulu ja sen suomen kielen opettaja, kotiseutututkimustakin harrastanut Tapio Horila, innostivat kirjallisuuden pariin. Kunnan pikkuruinen kirjasto seikkailukirjoineen tuli tutuksi. Summerhill-tyyppistä koulukokeilua johtanut rehtori Joel Vilkki tuki oppilaiden luovan kasvun edellytyksiä.

Teknillisen korkeakoulun maanmittausosastolle hakeuduin enemmänkin sattuman kuin tietoisen ammatinvalinnan ohjaamana.  Kaupungistumisen siivittämä kaavoitus ja muu yhdyskuntasuunnittelu kiinnostivat valmistumisen jälkeen ja vuosikymmenen ajan väänsin konsulttitoimistoissa seutu- ja yleiskaavallisia suunnitelmia ja kirjoitin lukuisia raportteja. Kirjan tekemisestä sain käytännön kokemuksia vuonna 1967, kun graafikko Tapani Aartomaan kanssa kokosimme näyttävän, Asuntosäätiön tilaaman Uusimaa 2010 -kirjan.

Seuraavat neljätoista vuotta kuluivat tutkijan ja myöhemmin laboratorionjohtajan tehtävissä Valtion teknillisessä tutkimuskeskuksessa, VTT:ssä. Aika opetti paitsi kirjoittamaan perusteltua tekstiä ja tutkimusraportteja myös arvioimaan toisten tekemiä kirjallisia tuotteita. Viimeiset neljätoista vuotta, 1985–1998, ennen eläkkeelle siirtymistä toimin Maanmittauslaitoksen ylijohtajana. Haasteita ja väriä tarjosi mm. valtion vanhakantaisen viraston uudistaminen nykyaikaiseksi monin tavoin paineellisessa ympäristössä.

Eläkeajan koitettua iski halu kerrata menneitä ja kertoa omista kokemuksista kirjojen muodossa omalle jälkipolvelle ja asioista kiinnostuneille. Näin ovat syntyneet kolme alla mainittua julkaisua. Tekniikan Museon vapaaehtoistoiminnassa on ollut mahdollista aktivoida alan senioreja kirjoittamaan kokemuksistaan ja tallentamaan niitä museon kirjastoon. Teknillisen korkeakoulun historiakirjojen valmistelutyöhön osallistuminen on niin ikään tukenut alan historiatietojen tallentamista.

Tuotanto

  • Arvoin mekin ansaitsimme, Omakohtainen kertomus työstä, ihmisistä ja arvoista sotien jälkeisessä Suomessa, 2003, ISBN 952-91-5945-5
  • Näin, muistan, Kertomus kasvamisesta Jokelan tilalla, Jaatilan kylässä, Someron pitäjässä, 2010, ISBN 978-952-92-6563-3
  • Utopiaa ja realismia, Muistikuvia yhdyskuntasuunnittelusta, 2010, ISBN 978-952-92-8259-3
Valikko