Tuikku-palkinto

Kirjallisuuspalkinto Tuikku on Espoon Kirjailijat ry:n vuosittain vuodesta 2024 jakama tunnustuspalkinto pienkustantamon kustantamalle tai omakustanteena julkaistulle korkeatasoiselle kaunokirjalliselle teokselle, joka on ilmestynyt edellisen vuoden aikana. Espoon Kirjailijat ry:n hallitus päättää voittajan ehdolle asettamiensa 5–10 ehdokkaan joukosta. Tuikku-palkintoehdokkaana voivat olla kaikki kaunokirjallisuuden lajit, myös lasten- ja nuortenkirjat.

Tuikku-palkinto haluaa nostaa esiin pienkustantajien tekemää julkaisutyötä.

Ensimmäisen Tuikku-palkinnon sai helmikuussa 2024 Enostonen julkaisema Topias Haikalan Varjokäärme, mestaripunoja.

Tuikun ehdokkaat 2024

Teemu Helle: Kuu näyttää kirjaimensa, Robustos 2023

Runokokoelma tästä ajasta, aikamme ihmisistä – koskettavasti, osuvasti, aidosti. Teemu Helteen marginaalia ja valtavirtaa yhdistävä runous on kantaaottavaa ja monimerkityksellistä.

Tuija Tuomaala (toim.) Maailmaa kierrellessä, Punos 2023

Kirja kertoo feministi Aino Malmbergista, joka on 1900-luvun alun unohdettuja suomalaisia vaikuttajanaisia. Hän asui pitkään Lontoossa ja kiersi ympäri Britanniaa ja Yhdysvaltoja esitelmöimässä Suomesta ja naisten äänioikeudesta.

Topias Haikala: Varjokäärme, mestaripunoja, Enostone 2023

Omaperäinen romaani, joka on sekä kepeä että syvällinen, omituisella tavalla sekä synkkä että valoisa. Maaginen on alati läsnä.

Tekla Inari: Valokuvan pimeys, omakustanne 2023

Kollaasimainen essee käsittelee valokuvaa, nyky-yhteiskuntaa ja traumataidetta. Teos on samaan aikaan henkilökohtainen ja kantaaottava. Poeettinen essee lähestyy nykyvalokuvaa antikapitalismin ja psykoanalyysin näkökulmista.

Henki ja aine eli yksinäisen naisen pölynimuri (teoksen toimittajaa ei mainita kirjassa), Oppian 2023

Katri Valan pakinat 1930-luvulta ovat teräviä ajankuvia sodan partaalla vaappuneesta Euroopasta ja Suomesta, jossa vastakkainasettelun aika ei ollut ohitse.

Valikko