Rikos Espoossa 2021 – Poliisityö ennen ja nyt

Rikos Espoossa -tapahtuma järjestettiin Ison Omenan kirjaston Stagella 1.9.2021. Mukana olivat dekkaristit Joonas Konstig ja Niko Rantsi.

Dekkaristien tehtävänä oli kehittää 20 minuutissa rikostarinan synopsis tarinarungon ja yleisöltä kerättyjen vihjeiden avulla. Yleisövihjeitä on sulkeissa kysymysten perässä. Synopsis on luettavissa sivun alaosassa.

Tarinan rakenne ja yleisökysymykset:

tarinan tapahtumapaikat: Espoo kevät 2020 ja Helsinki kevät 1947

tarinan henkilöt:

2020

poliisi Anna Rauhala

poliisi Marko Jouhki

teekkari Petri Parantainen

teekkari Sini Päivinen

toimittaja Maija Tyrväälä

1947

etsivä Antero Kataja

varatuomari Ilmari Melander

rouva Marjatta Melander

varatuomarin poika Erkki Melander

neiti Sirkka Hyytiä

Kevät 2020:

Vapun jälkeisenä aamuna Otaniemeläisestä kellaritilasta löytyy kuollut henkilö. Poliisi eristää ympäristön ja alkaa tutkia. Tilassa on rähjäisiä sohvia ja nojatuoleja sekä siellä täällä pieniä pöytiä. Takanurkasta löytyy musta jätesäkki, joka on täynnä oluttölkkejä sekä viini- ja viinapulloja. Kuka löysi ruumiin? (Petri Parantainen)

Poliisi jäljittää tilassa edellisenä iltana kokoontuneita ihmisiä. Heitä löytyy yhteensä 48 henkilöä. Koronapandemian sulkutoimenpiteenä julkisten kokoontumisten henkilörajaus on 10 osallistujaa, joten kyseessä on laiton kokoontuminen. Miksi kokoontuminen on järjestetty? (oluenmaistelutilaisuus)

Tapahtuman järjestäjiksi jäljitetään teekkarit Petri Parantainen ja Sini Päivinen. Mitä he opiskelevat? (Parantainen it-alaa)

Petri Parantaisen opiskelijayksiöön tehdään kotietsintä, jossa löytyy muun muassa vanha käsin kirjoitettu kirja, joka on täynnä post it -lappuja ja merkintöjä. Tarkempi tutkinta osoittaa, että kyseessä on vuonna 1947 kirjoitettu päiväkirja, jonka on kirjoittanut Helsingin poliisin etsivä Antero Kataja. Mikä yhteys etsivä Katajalla on Petri Parantaiseen? (isoisä)

Kevät 1947:

Etsivä Antero Kataja kirjoittaa selvittämättä jääneestä murhasta. Helsinkiläisen liikehuoneiston takahuoneesta oli löydetty hengetön mies toukokuussa 1947. Huoneiston omistanut sekatavaraliikkeen pitäjä oli tunnustanut salakapakan pitämisen. Mitä löytyi kuolleen miehen taskusta? (kuitti)

Jutun selvittäminen oli langennut etsivä Katajalle. Salakapakassa olleita oli ollut vaikea jäljittää, mutta yhden johtolangan etsivä sai ja se osoitti, että varatuomari Ilmari Melanderin poika Erkki Melander oli ollut paikalla murhailtana. Miten johtolanka löytyi? (Melander jättänyt pantiksi sotilaspassinsa)

Erkki Melander tavoitettiin kotoaan Töölöstä. Hän kertoi viettäneensä murhaillan neiti Sirkka Hyytiän kanssa. Mikä oli Hyytiän yhteys Erkki Melanderiin? (salasuhde)

Rouva Marjatta Melander oli kotoisin Pohjois-Savosta. Miten hän oli päätynyt Helsinkiin? (tarjoilijaksi Eliteen)

Murhapaikalta löytyi radio, joka oli viritetty Radio Moskovan taajuudelle. Pariisin rauhansopimus jossa mm. sotakorvauksista sovittiin oli ratifioitu 18.4.1947, mutta Neuvostoliitto viivytti ratifiointiaan. Kutsuttiinko valtiollinen poliisi Valpo paikalle? (kyllä)

Miksi murha jäi selvittämättä?

Kevät 2020:

Poliisi Anna Rauhala tutkii Antero Katajan päiväkirjaa ja puhuttaa teekkari Petri Parantaista sen tiimoilta. Mitä hän saa selville? (sukulaisuussuhteen)

Toimittaja Maija Tyrväälä saa vihjeen rikostutkinnasta ja alkaa hiillostaa poliisi Anna Rauhalaa. Miten poliisi reagoi? Onko Tyrväälällä henkilökohtainen syy kirjoittaa rikoksesta? (on, sukulaisuussuhde)

Poliisi Marko Jouhki tutkii poliisin arkistoja ja etsii tietoja vuoden 1947 murhatapauksesta. Mikä hänet yllättää? (tiedot ovat kadonneet)

Teekkari Sini Päivinen on kotoisin Pohjois-Savosta kuten Marjatta Melander. Onko heillä yhteys? (ei)

Dekkaristeille vastattavaa:

Miten kevään 1947 ja kevään 2020 murhat liittyvät toisiinsa?

Kuka Otaniemessä murhattu henkilö oli?

Miksi hänet murhattiin?

Kuka tarinan henkilöistä oli murhaaja?

 

Dekkaristien tekemä synopsis:

Vapun jälkeisenä aamuna vuonna 2020 otaniemeläisestä kellaritilasta löytyy kuollut mies. Poliisi eristää ympäriston ja alkaa tutkia kerhotilaa. Tilassa on rähjäisiä sohvia ja nojatuoleja sekä pieniä pöytiä siellä täällä. Takanurkasta löytyy musta jätesäkki, joka on täynnä oluttölkkejä sekä viini- ja viinapulloja. Tilassa on edellisenä iltana kokoontunut 48 ihmistä, koronasulun aikana laittomasti. He ovat juhlineet vappua olutmaistajaisissa. Kuollut mies paljastuu venäläiseksi vaihto-oppilaaksi.

Ruumiin löytänyt Petri Parantainen on nuori tietotekniikan opiskelija. Hän on toinen tapahtuman järjestäjistä. Kun poliisi tekee kotietsinnän Parantaisen opiskelijayksiöön, he löytävät muun muassa vanhan käsin kirjoitetun kirjan, joka on täynnä merkintöjä. Tarkempi tutkinta osoittaa, että kyseessä on vuonna 1947 kirjoitettu päiväkirja, jonka on kirjoittanut Helsingin poliisin etsivä Antero Kataja. Kataja on Petri Parantaisen isoisä.

Mitä on tapahtunut?

Keväällä 1947 etsivä Antero Kataja tutki helsinkiläisessä salakapakassa tapahtunutta surmaa. Kataja löysi kuolleen miehen taskusta avaimen mutta ei henkilöllisyystodistusta. Kuollut mies osoittautui kuitenkin Neuvostoliiton kansalaiseksi nimeltä Ivan Vasiljevitsh Zaitsev. Kun tämä selvisi, kommunistinen Valtiollinen poliisi Valpo otti tehtävän hoitaakseen ja syrjäytti Katajan tutkimuksista. Valpo syytti murhasta nuorta rajajääkäriä Erkki Melanderia. Melander oli ainoa mies, joka todistettavasti oli ollut salakapakassa murhailtana: hän oli jättänyt sotilaspassinsa myyjälle pantiksi saadakseen vielä pari naukkua brenkkua luotolla.

Kuulusteluissa Melander tunnusti jatkaneensa yötä kotona perheensä nuoren kotiapulaisen Sirkka Hyytiän seurassa, mutta kiisti syyllisyytensä. Melander vaati poliiseja tutkimaan suomalaista kommunistia, jonka oli nähnyt ryyppäävän kuolleen Zaitsevin kanssa.

Valpo kuitenkin tuomitsi Melanderin murhaajaksi. Tapaus suljettiin. Turhautunut Antero Kataja ei luovuttanut heti. Hän keksi, että surmatun venäläisen taskusta löytämänsä avain sopii Rautatieaseman tallelokeroon.

Kataja löysi tallelokerosta magnetofonin nauhan. Vaatiessaan päästä jatkamaan murhan tutkimusta, Valpo syysi solvauksia ja uhkauksia hänen kasvoilleen. Tuolloin keväällä 1947 Neuvostoliitto viivytti Pariisin rauhansopimuksen ratifiointia, ja kansainvälinen tilanne oli niin herkkä, että venäläisen murha haluttiin painaa nopeasti villaisella. Valpon varjostaja vainosi Katajaa, hänen maineensa loattiin, ja lopulta etsivä pakeni alkoholiin.

Tähän vuoden 1947 salakapakan murha olisi jäänytkin, ellei Petri Parantainen olisi keväällä 2020 löytänyt isoisänsä Antero Katajan mökin vintiltä tämän päiväkirjaa sekä ikivanhan magnetofoninauhan. Nokkelana nuorena Parantainen onnistuu digitoimaan nauhan sisällön, mutta se sisälsi vain keskustelua venäjän kielellä, jota hän ei osaa. Parantainen suunnittelee soittavansa nauhan venäläiselle vaihto-oppilaskaverilleen Igorille.

Parantaisen puhelin soi juuri kun hän on lähdössä vapun olutmaistajaisiin. Hänen hieman hassahtanut tätinsä, eläköitynyt toimittaja Maija Tyrväälä soittaa hänelle taas. Maija on syntynyt Erkki Melanderin isän, varatuomari Ilmari Melanderin salasuhteesta perheen nuoreen kotiapulaiseen Sirkka Hyytiään. Maija Tyrväälä on läpi ikänsä uskonut, että hänen velipuolensa Erkki on joutunut oikeusmurhan kohteeksi ja että tämä oli oikeasti syytön salakapakan murhaan vuonna 1947.

Kun Parantainen puhelimessa toteaa, että hän on löytänyt jotakin mielenkiintoista ukkinsa vintiltä, päiväkirjan ja vanhan magnetofoninnauhan, Tyrväälä vaatii tavata Petrin heti. Petrillä on kiire teekkarikerhonsa olutmaistajaisiin, mutta hän kertoo soittavansa nauhan venäläiselle vaihto-oppilasystävälleen, hän soittaa Maijalla takaisin joskus vapun jälkeen.

Myöhemmin Otaniemessä vappuilta on jo edennyt pitkälle ja muuttunut oluenhuuruiseksi. Petri yllättyy, kun Maija Tyrväälä löytää paikalle. Tyrväälä vaatii saada heti kuulla nauhan.  Hän on varma, että nauha on salaäänite Valvontakomission johtajan, kenrali Andrei Zdanovin, ja itsensä Josif Stalinin keskustelusta. Se on kullanarvoinen, asia on äärimmäisen tärkeä!

Valitettavasti Petri Parantainen ja venäläinen vaihto-oppilas Igor ovat molemmat tässä vaiheessa iltaa jo tukevassa humalassa. He alkavat nauraa Maija Tyrväälän väitteelle. Stalinin ja Zdanovin keskustelu? Hahhaa. Nuoret eivät tiedä, että nauha todella on hotelli Tornin suorasta linjasta keväällä 1945 kaapattu keskustelu, joka todistaa murhatun Ivan Zaitsevin NKGB:n agentiksi.

Maija Tyrväälän elämänmittainen intohimo todistaa velipuolensa tuomio oikeusmurhaksi on siis näistä kelvottomista humalaisista nuorista vain naurun arvoinen.

Tyrväälä raivostuu. Hän tarttuu lähimpään olutpulloon ja iskee sen hekottavan venäläisen Igorin otsaan. Pullo särkyy pirstaleiksi. Igorin otsa alkaa valua verta.

Igor ihmettelee äkillistä käännettä, koettaa humalan läpi tyrehdyttää verenvuotoaan kädellä. Verta roiskuu lattialle. Igor liukastuu siihen ja kaatuu kellarin kivirappuset kohtalokkaasti alas…

 

Valikko