Historiallinen rikos Espoossa -tapahtuma Tapiolan kirjastossa 29.8.2020

Tapahtumassa dekkaristit Ville Kaarnakari ja Joonas Konstig saivat ratkottavakseen rikostarinan rungon, johon yleisö oli antanut vihjeitä, jotka dekkaristien tuli ottaa huomioon. Tavoitteena oli tehdä 20 minuutissa tarinan synopsis. Tarinan rungon ja yleisökysymykset oli tehnyt Anna Maria Mäki.

Tehtävä tarina perustui hyvin löyhästi Joonas Konstigin romaaniin Vaaran vuodet (WSOY 2020).

Tällaisen tarinan dekkaristit saivat aikaan. Ensin esitellään tarinan henkilöt, tapahtuma-ajat ja -paikat ja tarinan runko sekä yleisökysymykset, sen jälkeen tulee synopsis.

 

Tarinan henkilöt:

Pamela Chapsworthy, Finnish-British Societyn puheenjohtaja

Susan Chapsworthy, edellisen tytär

Rex Bosley, brittihurmuri

Albert Ojamo, satamatyöntekiijä

Mary Kuikka, suomenopettaja

Seppo Suhonen, autonkuljettaja

Viljo Myyrä, Valpon etsivä

Tapahtuma-ajat:

kevät 1946

kevät 1918

Tapahtumapaikat:

Iso-Britannian suurlähetystö

Chapsworthyjen huvila Espoossa

Harjun ruumishuone

Vihjeet ja kysymykset:

Helsingissä keväällä 1946 on aikaisin aamulla löytynyt kuollut henkilö Iso-Britannian suurlähetystön takapihalta. Onko hän mies vai nainen?

Kuka löysi ruumiin?

Henkilö on kuristettu samanlaisella nylonsukalla kuin Helen Salon britti-isä on lähettänyt Englannista. Sukkalaatikko on kuitenkin laivaltanoutotilanteessa pudonnut mereen ja kadonnut. Miten sukka on päätynyt murhatun kaulaan?

Edellisenä iltana Finnish-British Societylla on ollut varainkeruutapahtuma Chapsworthyjen huvilalla Espoon Karhusaaressa. Sen jälkeen yhdistyksen puheenjohtaja Pamela Chapsworthy on omien sanojensa mukaan mennyt aikaisin vuoteeseen ja nukkunut aamuun saakka. Pitääkö tämä paikkansa?

Rouva Chapsworthyn tytär Susan teki yöllä jotain salaa. Mitä?

Brittihurmuri Rex Bosley väittää viettäneensä yönsä viehättävän seuralaisen kera, mutta kieltäytyy kertomasta kuka hän oli varjellakseen neidon kunniallisuutta. Pitääkö väite paikkansa?

Satamatyöntekijä Albert Ojamo näki aamuvuoroon tullessaan Länsisatamassa jotain tavallisuudesta poikkeavaa. Mitä?

Suomenopettaja Mary Kuikka kertoo lähteneensä Chapsworthyjen huvilalta kello kahdeksan illalla, menneensä suoraan kotiin ja nukkuneensa yön yli.

Autonkuljettaja Seppo Suhonen kuitenkin sanoo kuljettaneensa Mary Kuikan Kaivohuoneelle.

Kumman tarina pitää paikkansa?

Mikä tapahtuma Kaivohuoneella oli illalla?

Valpon etsivä Viljo Myyrä kuulustelee jotakuta tai joitakuita henkilöitä jonkin jutun tiimoilta. Ketä/keitä hän kuulustelee?

Mary Kuikka sanoo, ettei käytä nylonsukkia, koska hänellä ei ole varaa niihin, eikä niitä mistään saa. Susan Chapsworthy väittää nähneensä opettajallaan nylonsukat jalassa illan varainkeruutapahtumassa. Kumpi väite on totta?

Rex Bosley on leveillyt illalla omaisuudellaan ja kertonut perineensä tädiltään tukun rahaa. Kenelle Bosley on tästä kertonut?

Tarinaan liittyy henkilö, jolle tapahtui jotain merkittävää keväällä 1918. Onko hän joku jo mainituista henkilöistä? Jos ei, kuka hän on?

Mitä hänelle tapahtui keväällä 1918?

Ruumiin löytöpaikalla oli kaksi esinettä. Mitä ne olivat?

Harjun ruumishuone kietoutuu tarinaan. Miten ja miksi?

Miten Espoo liittyy tapahtumiin?

Dekkaristeille vastattavaksi:

Kuka murhattu henkilö oli? Miksi hänet murhattiin? Kuka tarinan henkilöistä oli murhaaja?

Synopsis:

Mary Kuikka oli vielä pieni lapsi, kun hän keväällä 1918 Pietarissa joutuu todistamaan, kuinka punakaarti lahtaa hänen vanhempansa. Mary pääsee sukulaisen avulla pakoon kaupungista, turvaan Suomen puolelle. Mary ei anna kommunisteille ikinä anteeksi.

Sodan aikana Mary tutustui merikapteeni Erik Haapsaloon, joka alkoi riiata häntä. Rauhan tultua Erik toimeliaana miehenä lupaa tehdä Marysta rikkaan, jos tämä suostuu hänen vaimokseen. Erik on alkanut salakuljettaa maihin laivassaan Berliinistä amerikkalaisten miehitysalueelta tuotuja nylonsukkia.

Erik piilottaa sukkalähetykset Harjun ruumishuoneen kätköön. Kätkö on sama, jonne hän on syksyllä 1944 piilottanut kivääreitä suuressa asekätkentäoperaatiossa.

Satamatyöläinen Albert Ojamo huomaa Erikin erikoiset paketit ja alkaa udella, mitä hän Berliinistä tuo. Hän varjostaa Erikiä ja yhyttää tämän suoraan kätköltä Harjun ruumishuoneelta. Albert Ojamo kiristää Erikiltä rahasumman, muuten hän vasikoi tämän hämäräbisnekset.

Mary Kuikka toimii Finnish-British Societyn puheenjohtaja Pamela Chapsworthyn tyttären Susanin suomen kielen opettajana. Mary alkaa välittää pimeitä nylonsukkia Helsingin brittiläiselle yhteisölle muun muassa Societyn illanvietossa Karhusaaressa. Erik Haapsalo taas välittää sukkia Kaivohuoneella järjestetyssä sotaleskien ja orpojen varainkeruutapahtumassa ”tiskin alta” vanhoja asekätkentäverkostoaan hyödyntäen: asekätkijäveljet kun pitävät tapahtuman kabinetissa omat varjokokouksensa. Suurimman osan kaupantekotilaisuuksista Erik Haapsaloo sopii Espoon puolelle Karhusaaren metsikköön, koska paikalliset poliisit ovat umpiruotsinkielisinä riittävän pihalla.

Kun Albert Ojamo on juonut kiristämänsä rahat, hän menee vaatimaan Erikiltä lisää. Erik ja Mary ovat Iso-Britannian suurlähetystön pienessä illanvietossa Chapsworthyjen kanssa, ja kun pienessä maistissa oleva satamatyöläinen paukkaa paikalle, se on Erikille jo liikaa. He vetäytyvät lähetystön pihalle kahdestaan, Albert heiluttaa nylonsukkaa ja uhkaa paljastaa koko puuhat, ellei saa lisää rahaa. He riitelevät, riita muuttuu tappeluksi, jonka aikana Albert kietaisee nylonsukan Erikin kaulan ympäri ja kuristaa. Hän ei tunne voimiaan, ja säikähtää kun tajuaa Erikin kuolleen. Albert pakenee paikalta aidan yli.

Illanvietossa muiden vieraiden huomion vie pieni selkkaus, jossa nuori Susan Chapsworthy tunnustaa rakkautensa brittiläislähettilääseen Rex Bosleyyn. Hän on karannut viimeksi Karhusaaren illanvieton jälkeen keskellä yötä tapaamaan Bosleyta. Bosley ei kiellä eikä myönnä, kertoo haluavansa suojella neidon kunniaa. Bosley on seurapiirihurmuri, joka on viime aikoina leveillyt koko Helsingille perineensä tädiltään suuren summan rahaa. Tämä ei ole totta, mutta Bosley käyttäytyy näin harhauttaakseen Valpon huomion itseensä. Brittivakoojat ovat nimittäin tietoisia Haapsalon vetämästä nylonsukkakaupasta, ja he pelkäävät että Haapsalo vetää punaisen Valtiollisen poliisin huomion samalla tämän asekätkentäveljiin. Valpo jäljittää asekätkentäorganisaatiota ja on tehnyt jo satoja pidätyksiä. Britit eivät halua, että Valpo saa aikaan liikaa pidätyksiä suomalaisessa upseeristossa, sillä se olisi veisi maata yhä tiiviimmin Neuvostoliiton vaikutuspiiriin.

Erik Haapsalon ruumiin löytää autonkuljettaja Seppo Suhonen vasta myöhemmin, kun vieraiden on aika lähteä ja Erikiä etsitään. Seppo Suhonen on salaa Valpon värväämä asiamies. Hänen esimiehensä, Valpon etsivä Viljo Myyrä on jo kuulustellut Mary Kuikkaa: tätä tosin epäillään vasta vastavallankumouksellisuudesta, sillä hänen valkoinen sukutaustansa Pietarissa on Valpon tiedossa.

Erik Haapsalon ruumiin taskusta löytyy avain sekä säännöstelykuponki, jonka kääntöpuolelle on kirjoitettu runon alku: ”Rakastan sinua kuolettavasti / valkoinen ruumiisi / ja sen kohtalokkaat harjut…” Runo on vihje, että avain käy Harjun ruumishuoneen kätköön…

Valikko