Murha Tapiolassa -tapahtuma Tapiolan kirjastossa 8.6.2017

Mukana olivat dekkaristit Mari Pyy, Elina Pulli ja Tapani Bagge. Tarkoituksena oli antaa dekkaristeille palaset tarinaan, joka heidän piti rakentaa paikan päällä.

 

Tarinan henkilöt:

Paavo Pumaska, kaupungin virkamies

Liisa Arvanti, edellisen vaimo

Sari Laurila, arkistonhoitaja

Riikka Kelo, Pumaskan kollega ja ystävä

Ernst Wikman, sulkapallokaveri

Kaarina Wikman, edellisen vaimo

Mauri Korhonen, kaupunginvaltuuston jäsen

Pekka Haapala, rakennuttajan edustaja

 

Tarinan palaset (suluissa yleisövihjeitä):

Espoon kaupungin virkamies Paavo Pumaska löytyy kuolleena Tapiolan metroasemalta.

– Milloin ja mistä löytyy? (Tapiolan metroaseman rakennustyömaalta klo 6.15)

– Miten on kuollut? (ei pysty selvittämään)

– Kuka löytää? Miksi löytäjä oli metroasemalla? (virolainen rakennustyömies Raivo Roosna)

Tapiolan metroasemalla on Kim Simonssonin taideteos. Simonsson yhdistelee teoksissaan japanilaista mangaa ja länsimaisen kuvataiteen traditiota. Hänen dekoratiivisissa veistoksissaan, joiden lähtökohtana on pidetty vanhanajan posliinikoristeveistoksia, esiintyy muun muassa eläimiä, ihmisiä ja avaruusolioita.

– Mitä aseman taideteos esittää? (avaruushevonen)

– Miten se liittyy murhaan?

Pumaska on tiettävästi nähty viimeistä kertaa kaupungin rakennusviraston arkistossa. Arkistonhoitaja Sari Laurila kertoo tämän olleen huolestuneen näköinen, ja kun Laurila oli tiedustellut, mikä mieltä painoi, Pumaska oli sanonut menevänsä tapaamaan henkilöä, jonka tapaaminen saattoi muuttaa kaiken.

Pumaskan vaimo Liisa Arvanti kertoo miehensä näyttäneen tekevän viime aikoina töitä yötä myöten. Vaimolleen hän ei ollut kertonut mistä oli kyse.

– Missä lautakunnassa Pumaska on ollut jäsen?

Pumaskan kollega ja hyvä ystävä Riikka Kelo kertoo miehen olleen oma alati hymyilevä itsensä, kunnes oli saanut kuolemaansa edeltävällä viikolla sähköpostiviestin.

– Keneltä viesti oli? (ei tiedetä)

– Mikä sen sisältö oli? (Pumaskalla oli suhde)

Pumaskan sulkapallokaveri Ernst Wikman kertoo vaimonsa Kaarinan tavanneen Paavon pari päivää ennen murhaa. Pumaska oli ollut vaitonainen, mutta kertonut, että nyt oli iso kala koukussa.

– Miksi Pumaska ja Kaarina tapasivat? (heillä on yhteinen harrastus)

Pumaskan vaimo Liisa kertoo epäilleensä, että miehellä oli toinen nainen tai jotain muuta viritystä meneillään, koska tämä oli ollut poissaoleva niin henkisesti kuin reaalielämässäkin.

– Oliko Pumaskalla vireillä suhde? (ei)

– Jos oli, niin kenen kanssa?

Kaupunginvaltuuston jäsen Mauri Korhonen kertoo valtuuston edellisessä kokouksessa käsitellyn Länsimetro Oy:n kakkososan Matinkylä–Kivenlahti aikataulua. Pumaska oli pitänyt puheenvuoron.

– Mistä Pumaska puhui?

– Mikä on Mauri Korhosen suhde Länsimetron rahoituskuvioihin?

– Mikä on Pumaskan ja Länsimetro Oy:n yhteys?

Länsimetron rakennuttajafirman hallituksen puheenjohtaja Pekka Haapala kertoo käyneensä lounaalla Pumaskan kanssa kuolemaa edeltävällä viikolla. Pumaska oli ollut ystävällinen itsensä ja kertoillut kesäsuunnitelmistaan.

– Mistä Pumaska tunsi Pekka Haapalan? (koulukaveri)

– kuka henkilöhahmoista kuolee Paavo Pumaskan lisäksi? (Kaarina)

Kysymykset dekkaristeille:

– kuka murhasi henkilöt?

– miksi murhat tehtiin?

 

Murha Tapiolassa -synopsis

Kaupunginvaltuuston jäsen Mauri Korhonen ehdottaa, että Tallinnan junatunnelissa tullaan käyttämään suomalaisia taiteilijoita. Pumaska hiiltyy kokouksessa ja sanoo ääneen, että Korhosen veljellä on niin paljon rahoitussotkuja, ettei tätä tarvitse kuunnella. Korhonen menettää kasvonsa, siksi häntä epäillään murhaajaksi. Uhkailee muiden läsnä ollessa.

Rahoitusyhtiön pomo Pekka Haapala on Pumaskan koulukaveri. Hän on paikalla kokouksessa, jossa oli riitaa. Hän lupaa Pumaskalle rauhoitella Korhosta ja tästä johtuen lukija ajattelee murhan liittyvän rahoitussotkuihin. Tämä on siis väärä vihje.

Virolainen metrotyömies löytää ruumiin klo 6.15 Näkee murhaajan poistuvan miesten vessasta. Raivo Roosna ryhtyy kiristämään murhaajaa, mutta se on virhe.

Pumaska harrastaa hevosia ja hevostaidetta. Hän kiinnostuu metroaseman taulusta ja tunnistaa, että se on plagiaatti. Pumaska ottaa selville taiteilijan osoitteen ja uhkaa tuoda väärennöksen julki. Hän kertoo asiasta Kaarinalle, joka hänen sulkiskaverinsa vaimo. Kaarina on myös kiinnostunut taiteesta ja heillä yhteinen ratsastusharrastus.

Pumaskan vaimo luule, että Pumaskalla ja Kaarinalla on suhde, mutta kyse on vain hevosista ja taiteesta. Tästä johtuen Pumaskan vaimon surmaa Kaarinan turhaan. Se on pikaistuksissa tehty tappo, joka tapahtuu sen jälkeen, kun Pumaskan vaimo näkee miehelleen lähetetyn lähettämän postin.

Aiemmin tapahtunutta: Pumaska saa sähköpostin. Sähköpostissa Kaarina ja Pumaska halailevat toisiaan, vaimo näkee viestin. Murhaaja lähettää Pumaskalle uhkausviestin ”paljastan suhteesi Kaarinaan”. Pumaska sanoo, että senkun näytät, koska suhdetta ei ole ja siksi tämä uhkaus ei tehoa, täytyy tappaa.

Oikeasti Pumaskan murha johtuu taideväärennöksestä ja virolaisen murha on jälkien peittelyä tilanteessa, jossa virolainen on kiristänyt taiteilija Svenssonia.

Taiteilija Svensson on julkisuuden henkilö. Tämä paljastetaan myöhemmin.

Valikko