Rikos Espoossa 28.9.2022 – Vetävän toimintatrillerin ainekset

 

Rikos Espoossa -tapahtuma järjestettiin Lippulaivan kirjastossa 28.9.2022. Tapahtumassa mukana olivat dekkaristit Outi Hongisto ja Max Seeck sekä rikostoimittaja, kirjailija Raija Pelli. Dekkaristien tavoitteena oli tehdä tarinarungon ja yleisön antamien vihjeiden perusteella 30 minuutissa trillerin synopsis.

Synopsis on luettavissa sivun alalaidassa.

 

Tarinan rakenne ja yleisövihjeet:

tapahtumapaikka:

Psykiatrian yksikkö Måbättre Smörrebrödin saarella Ahvenanmaan saaristossa

henkilöt:

yöhoitaja Kalle Kunelius

lääkäri Ruben Reuter

poliisi Annika Laakso

asukas Sofia von Otter

asukas Mikael Nerv

puutarhuri Sanna Kukkala

veneenkuljettaja Peter Sjöman

tapahtumat:

Ahvenanmaalaisen psykiatrian yksikön Måbättren työntekijät ja asukkaat heräävät kauniinkirpeänä syyskuun aamuna kirkaisuun. Puutarhuri Sanna Kukkala on löytänyt marjapensaiden välistä ruumiin. Paikalle kiiruhtaa juuri vuoronsa päättänyt yöhoitaja Kalle Kunelius. Yhdessä Sanna ja Kalle saavat ruumiin käännetyksi ja toteavat sen olevan keski-ikäinen mies, joka ei todellakaan ole kuollut luonnollisesti. Mikä aiheutti miehen kuoleman? (Mies oli tapettu kirveellä)

Lääkäri Ruben Reuter on tulossa töihin venekuljetuksella, kun saa Kalle Kuneliukselta puhelun Måbättrestä. Hän pyytää Kallea olemaan koskematta mihinkään. Miksi Reuter ei soita heti poliisille? (Pelkää joutuvansa epäillyksi, koska tietää jotain)

Lääkäri Reuter kertoo veneenkuljettaja Peter Sjömanille, että Måbättressä on kuollut mies. Peter Sjöman pelästyy, koska hän on yöllä nähnyt tai tehnyt jotain, mutta ei halua kertoa sitä, ettei joudu itse vaikeuksiin. Mitä hän oli nähnyt tai tehnyt? (On ollut yöllä veneilemässä ja nähnyt rakennuksessa valon paikassa, jossa sitä ei pitäisi olla)

Måbättressä majailee myös hermoromahduksen saanut poliisi Annika Laakso. Miksi hän oli saanut hermoromahduksen ja miten se vaikuttaa hänen toimintaansa? (Annikalle on tullut paha burnout työpaikalla tapahtuneen arvon alennuksen jälkeen, ja hän on tullut Smörrebrödiin toipumaan. Burnout on saanut hänet sekoamaan ja hän liikkuu ulkona öisin.

Lääkäri Ruben Reuter saapuu Måbättreen ja pyytää kaikkia tulemaan ruokasaliin. Poliisi Annika Laakso käyttää tilaisuutta hyväkseen ja livahtaa ruumiin luo tutkimaan tämän taskut. Hän löytää povitaskusta taitellun paperilapun. Mitä siinä lukee? (Lapussa lukee lääkärin nimi)

Annika Laakso palaa ruokasaliin ja pahoittelee myöhästymistä, sanoo käyneensä vessassa. Hänen lisäkseen ruokasalissa ovat Peter Sjöman, Sanna Kukkala ja Kalle Kunelius sekä Måbättren muut asukkaat eli Sofia von Otter ja Mikael Nerv. Minkä ikäisiä Sofia ja Mikael ovat ja onko seikalla merkitystä tarinalle? (Sofia ja Mikael ovat 25-vuotiaita. Iällä saattaa olla merkitystä)

Lääkäri Ruben Reuter kysyy, missä ihmiset olivat yöllä. Sofia von Otter kertoo nukkuneensa koko yön kuin tukki. Puhuuko hän totta? (Ei puhu)

Mikael Nerv kertoo kärsivänsä unettomuudesta ja oli siksi ollut edellisenä yönä hereillä. Hän oli nähnyt ikkunastaan laiturilla jotain. Mitä hän näki? (Annika Laakson)

Lääkäri Reuter pyytää jokaista käymään tsekkaamassa ruumiin, josko joku tunnistaisi tämän. Ihmiset tottelevat. Yksi heistä tunnistaa ruumiin, mutta ei kerro sitä muille. Kuka tunnistaja on ja miksi hän ei kerro tietoaan? (Puutarhuri Sanna Kukkala. Hän ei kerro nimeä, koska esitteli murhatulle henkilölle myrkkykasveja edellisenä päivänä)

Sillä aikaa kun muut katsovat ruumista Annika Laakso ottaa puhelimitse yhteyttä kollegoihinsa Joonatan Strangiin ja Mikko Salmeen ja pyytää selvittämään ruumiin taskusta löydetyn vihjeen. Tunnin päästä Strang soittaa takaisin. Minkä tiedon hän on löytänyt? (Lääkäri on kadonnut aiemmin)

Kaksi tarinan henkilöistä on sukua toisilleen. Ketkä, ja mikä on sukulaisuussuhde? (Sanna Kukkanen on Mikaelin (ja siis myös Sofian) täti)

Joku henkilöistä katoaa iltapäivällä. Kuka hän on ja minne hän katosi? (Veneenkuljettaja Peter Sjöman katoaa merelle)

Poliisi Annika Laakso lähtee kävelykierrokselle saarella ja löytää rannalta lahoavan venevajan, jonka sisällä onkin tuliterä moottorivene. Onko tarinassa takaa-ajokohtaus? (Toki)

Paikalliset poliisit saapuvat paikalle illansuussa ja puhuttavat ihmisiä. Kenet he ottavat ensin kiinni epäiltynä? (Lääkäri Ruben Reuterin)

Liittyykö tapahtumiin jotenkin huumekauppa? (Ei)

Dekkaristeille:

Kuka oli tapettu mies ja miksi hänet tapettiin? Miten tapahtumat etenivät? Kuka oli murhaaja? Käyttäkää kaikki annetut vihjeet synopsiksen tekemiseen.

Dekkaristien tekemä synopsis:

Smörrebrödin tapaus

Eräänä myrskyisenä yönä Smörrebrödin saarelle saapuu aivokirurgi nimeltä Lars Larsson. Hän on tv:stä tuttu ja satumaisen komea mies. Saarella hänet kuitenkin tapetaan julmasti kirveellä. Ruumis on hakattu kauttaaltaan tunnistamattomaksi mössöksi, ja saarella asuvat petoeläimet viimeistelevät aivokirurgin brutaalin kohtalon. Ruumiin löytää puutarhuri Sanna Kukkala, joka soittaa Ruben Reuterille, joka on saarella toimivan psykiatrisen yksikön pitkäaikainen ylilääkäri. Yksikössä on toteutettu Reuterin siunauksella julmia ja kyseenalaisia ihmiskokeita jo pitkään.

Kun ruumis on löytynyt, komentaa ylilääkäri Reuter kaikki murhapaikalle tunnistamaan ruumiin. Ainoastaan puutarhuri Sanna Kukkala tunnistaa ruumiin vyönsoljen perusteella Lars Larssoniksi. Hän ei kuitenkaan paljasta tietoaan, sillä on itsekin sekaantunut hämärään lääkekasvikohuun.

Lars Larsson oli saanut selville yksikössä toteutettavan kyseenalaisia lääkekokeiluja. Hän aikoi paljastaa laittomat kokeet, etteivät hänen yksikössä hoidettavana olevat, aikuiset kaksoslapsensa Sofia von Otter ja Mikael Nerv kärsisi enempää. Sofia von Otter oli tullut yksikköön hoidettavaksi synnytyksen jälkeisen masennuksen vuoksi ja Mikael puolestaan seottuaan unettomuudesta niin, että oli mennyt naimisiin tuntemattoman naisen kanssa. Mikael näki poliisi Annika Laakson yöllä laiturilla, ja kertoi siitä tädilleen, Sanna Kukkalalle. Annika Laakso selitti asian kuitenkin sillä, että hän valvoi öisin. Burnoutin vuoksi yksikköön hoitoon tullut poliisi on saanut apua lääkekokeiluista ja ottaa murhatutkinnan omiin käsiinsä. Hän löytää ruumiin taskusta lapun, jossa lukee Ruben Reuterin nimi. Annika pidättää Reuterin ja tämä viedään yksikön turvasäilöön odottamaan Ahvenanmaan poliisien saapumista. Hän pyytää puhelimitse kollegojaan selvittämään Reuterin taustoja ja he kertovat, että Ruben Reuter on ilmoitettu kadonneeksi aiemmin.

Veneenkuljettaja Peter Sjöman on nähnyt yöllä valoa rakennuksessa olevasta laboratoriosta ja tulee saarelle asiaa tutkimaan. Hän seuraa sivummalta ruumiin tunnistamistilaisuutta ja näkee Annikan laittavan paperilapun miehen taskuun ennen kuin esittää löytävänsä sen sieltä. Peter Sjöman oivaltaa, että nainen on murhaaja. Mies pelästyy, kun Annika huomaa hänet rakennuksen nurkalla ja pakenee veneellään meren aaltoihin. Annika, joka on murhannut Lars Larssonin, ettei tämä sabotoisi lääkekokeiluja, joista Annika on kokenut hyötyvänsä, muistaa että venevajassa on tuliterä moottorivene. Hän tietää avaimien olevan puutarhurin avainnipussa ja nappaa avaimet naiselta tämän vastusteluista huolimatta. Annika juoksee lahoavan venevajan luokse ja lähtee moottoriveneellä Peter Sjömanin perään. Mies täytyy vaientaa, sillä Annikan on saatava lisää lääkettä.

Valikko