Rikos Espoossa -tapahtuma Sellon kirjastossa 18.9.2018

Tapahtuman tavoitteena oli antaa kolmelle dekkaristille ja yhdelle lukijoita edustavalle dekkariharrastajalle palaset tarinaan, jonka he muodostivat paikan päällä.

Tapahtumaan osallistuivat dekkaristit Mari Pyy, Hanne Dahl ja Liina Putkonen. Lukijoita edusti dekkariharrastaja ja Suomen Dekkariseuran hallituksen jäsen Elo Lammi.

Ja tällaisen tarinan he saivat aikaan.

 

Dekkaritarinan henkilöt:

Panu Pekkarinen, kirjastovirkailija

Matilda Ojamo, lukiolainen

Jere Halkijärvi, lukiolainen

Hanna Sahra, äitiyslomalla oleva lääkäri

Erja Maasalo, kaupungin sivistystoimenjohtaja

Mauri Syvälä, rakennustyömies

Gunnar Lindblom, eläkeläinen

Olga Toikka, kokki

 

Tarinan runko ja yleisökysymykset (suluissa yleisön antamia vihjeitä dekkaristeille):

Sellon kirjastosta löytyy syyskuisena tiistaiaamuna ruumis. Mistä se löytyy? (naisten vessasta, palautusautomaatista)

Kuka sen löytää? (Matilda, siivooja)

Ruumis osoittautuu kirjastovirkailija Panu Pekkariseksi. Miten hänet on murhattu? (kirjalla, ei tiedetä)

Lukiolaiset Jere ja Matilda ovat opiskelleet maanantai-iltana kirjaston hiljaisessa huoneessa iltakahdeksaan asti. Kuulivatko he epäilyttäviä ääniä? Jos niin mitä? (kissan mau’untaa, kaamean rääkäisyn)

Miksi kirjaston valvontakamerat eivät toimineet? (niissä oli purkkaa, sähkökatko, sähkövika)

Lääkäri Hanna Sahra on käynyt maanantai-iltana kirjastossa lastenvaunujen kanssa. Vauva on oletettavasti nukkunut vaunuissa, mutta kuomun aukko on ollut peitetty liinalla. Oliko vaunuissa vauva? (ei, siellä oli se kissa)

Minkä alan lääkäri Hanna Sahra on? (gynekologi, plastiikkakirurgi, eläinlääkäri)

Kaupungin sivistystoimen johtaja Erja Maasalo on käynyt kirjastossa maanantaina, mutta sanoo ettei muista, mihin aikaan. Minkä takia hän on kirjastossa käynyt? (ottamassa kopioita, vessassa, tapaamassa kirjastonjohtajaa)

Rakennustyömies Mauri Syvälä on käynyt maanantaina kirjastossa tutkimassa seinärakenteita tulevaa julkisivuremonttia varten. Siinä ohessa hän on korjannut keikkuvia hyllyjä. Miksi hyllyt keikkuivat? (ne olivat Ikeasta, ruuveja puuttui, joku oli sabotoinut)

Sivistystoimen johtaja Erja Maasalo tajuaa tuntevansa Mauri Syvälän jostain. Mistä hän tämän tuntee? (lapsuuden luokkakaveri, Mummotunneli, kissakerho, pieleen mennyt kylpyhouneremontti, tinder)

Eläkkeelle keväällä jäänyt Gunnar Lindblom on käynyt kirjastossa lainaamassa ison pinon matkaoppaita. Hän sanoo aikovansa matkustella nyt, kun ei enää tarvitse käydä töissä. Minne hän aikoo matkansa suunnata? (Turkkiin, Kroatiaan, kuuhun)

Mikä Gunnar Lindblomin ammatti on? (yrittäjä, rakennusmies) Missä hän oli töissä ennen eläkkeelle jäämistään? (sivistystoimenjohtajan edeltäjä, kansanedustaja)

Kokki Olga Toikka sanoo olleensa maanantai-iltana kirjastossa esittelemässä tuoreinta keittokirjaansa. Sitä varten hänellä on ollut mukanaan keittiövälineitä. Mitä välineitä? (veitsiä, sähkövatkain, kaasupoltin, jäätelökone)

Mikä ruokalaji on Olga Toikan bravuuri? (pallokala, moussaka) Miten se saattaisi liittyä murhaan?

Panu Pekkarinen oli tunnettu poliittisesti valveutuneena kollegana, jonka mielipiteet olivat välillä olleet kärjekkäitäkin. Hän oli tuntenut kirjaston läpikotaisin ja seuraillut kollegoidensa mukaan myös huvikseen, mitä kirjoja asiakkaat lainasivat. Mikä oli kiinnittänyt hänen huomionsa lainaustilastoissa? (lainattiin paljon dekkareita, uhri lainasi paljon sarjakuvia, lainattiin teräväkulmaisia kirjoja, lainattiin vakoiluromaaneja, lainattiin lääketieteellisiä tietokirjoja)

Kysymykset dekkaristeille: Miksi Panu Pekkarinen murhattiin? Kuka on murhaaja?

 

Dekkaristien ja lukijoiden edustajan rakentama synopsis:

Syyskuisena tiistaiaamuna Sellon kirjastosta löytyy ruumis. Ruumis löytyy palautusautomaatista. Sen löytää siivoojana lisätienestiä hankkiva lukiolainen Matilda Ojamo.

Matilda soittaa veljelleen Jere Halkijärvelle kauhuissaan ja veli käskee soittaa heti poliisille. Paikalle saapuu myös sivistystoimen johtaja Erja Maasalo. Hän tunnistaa ruumiin kirjastovirkailija Panu Pekkariseksi. Pekkarisen kasvonsa ovat veressä ja vierestä löytyy lääketieteen ensyklopedia.

Poliisi kuulee Matildaa, joka muistaa kuulleensa edellisenä iltana outoa kissan maukumista Panu Pekkarisen työhuoneesta. Kirjastossa ei pitäisi olla kissoja.

Poliisi katsoo läpi valvontakameran nauhat, mutta niissä ei näy mitään. Syy siihen on se, että Jere oli peittänyt kamerat purkalla, koska he viettivät salabileitä kirjastossa sulkemisen jälkeen illalla. Purkat unohtuivat kameroihin yöksi.

Aamulla Panu Pekkarinen oli mennyt kirjastolle, koska hänen ystävänsä Hanna Sahra oli soittanut ja pyytänyt ystävänpalvelusta. Hänen piti saada lääketieteen ensyklopedia mukaan yllättävään työreissuun Siperiaan, jonka tietyn naisten tautiperimän asiantuntija hän oli. Matka tuli kesken äitiysloman ja hänen oma kirjansa oli työpaikalla.

Oikeasti Hanna halusi kirjan, koska hän oli saanut tiedon, että salainen viesti odotti häntä kirjan väliin piilotettuna. Hanna oli agentti, joka hoiti tiedonvälityksen ensyklopedian välityksellä. Gunnar, entinen kansanedustaja, oli toinen agenteista, ja hän hoiti viestit Hannalle kirjan väliin.

Ennen kansanedustajaksi ryhtymistään Gunnar toimi rajalla rakennusalan yrittäjänä, jolla oli paljon Venäjän-kauppaa.

Hanna kävi etsimässä kirjaa jo edellisenä iltana, mutta ei löytänyt sitä tutulta paikaltaan, koska Ikean kirjahylly oli mennyt rikki ja joku kirjaston työntekijöistä oli laittanut ensyklopedian kirjahyllyn jalan tueksi. Hannan oli kuitenkin saatava salainen viesti ennen seuraavaa aamua, siksi hän soitti ystävälleen Panulle ja pyysi apua.

Erja Maasalo kertoo olleensa kirjastossa illalla ottamassa kopioita ja nähneensä uhri puhuvan viimeksi lääkäri Hanna Sahran kanssa. Tämä näytti olevan iltakävelyllä vauvansa kanssa.

Erja ei tiedä tarkemmin, mistä Hanna ja Panu puhuivat, koska hän alkoi tutkia kirjaston seinärakenteita rakennusmies Mauri Syvälän kanssa. Kiinnostus oli muutakin kuin virallista, koska he tunsivat toisensa tinderistä.

Eläkeläinen Gunnar Lindblom oli käynyt illalla jättämässä ensyklopedian Hannalle, vaikka julkisesti kertoi olevansa lainaamassa matkaoppaita Turkkiin.

Venäjältä alun perin oleva kokki Olga Toikka oli kirjastossa esittelemässä uutta keittokirjaansa ja siihen liittyvää veitsitekniikkaa sekä erinomaista moussakareseptiään, kun hän näki vanhan tutun, Gunnarin, lääketieteen osastolla. Olga ihmetteli, mitä mies teki siellä, kun hän kuulemma oli vailla matkakirjoja.

Panu Pekkarinen oli salaa rakastunut lääkäri Hannaan, jota hän epätoivoisesti yritti lähestyä Lääkäri vastaa -palstalla nimimerkin suojissa. Panu oli aktiivinen nettikeskustelija, joka kyseenalaisti monia asioita ja esitti yhteiskunnallisia vaatimuksia. Myös Hannaa oli helppo lähestyä netissä, mutta ei livenä.

Tämän salaisen rakkauden takia hän jopa tuli kirjastoon aamuvarhaisella ja etsi kirjaa, jota ei illalla löytynyt. Pahaksi onnekseen hän löysi kirjan kirjahyllyn jalkaa korvaamasta, otti sen käteensä, selaili ja oli matkalla ulos, kun kirjaan sivelty hermomyrkky levisi hänen elimistöönsä ja hän tuupertui hengettömänä palautusautomaattina toimivaan tuulikaappiin.

Hermomyrkky oli tarkoitettu Hannalle, joka oli jäänyt kiinni kaksoisagenttiudestaan, mutta sen uhriksi siis vahingossa joutui häneen rakastunut Panu. Murhaaja oli eläkkeellä oleva kansanedustaja Gunnar Lindblom, joka oli saanut tehtäväkseen päästää agenttiparinsa hengiltä.

Kirjastovirkaiilija Panu Pekkarinen oli pannut merkille lainaustilastoista, että juuri tätä yhtä kirjaa, lääketieteen ensyklopediaa lainattiin usein ja lainaajina olivat aina Hanna ja Gunnar.

Yleisön lisäys: Voisi Olgan ja veitset sitoa tarinaan niin, että epäily kohdistuu ensin Olgaan?

 

Valikko